måndag 19 oktober 2009

lysande ordspråk




Ordspråk. I basgruppen pratade vi om korsstygn och de budskap som ibland gestaltas med den typen av broderi. Just ordspråken fastnade i mitt huvud och surrar nu runt där bland tankar om utanförskapet.

Ordspråket kan vara en spark i magen mot den som som till exempel inte har ett hem eller är osäker i sin tillhörighet. För någon annan är det kanske trygghet och något att luta sig mot när allt känns tungt.Gamla ordspråk - och nya, sätter igång mycket tankar hos mig. Ett ordspråk skulle kunna användas som en tankeväckare om det hamnar i "rätt" miljö. Rätt ordspråk på min plats skulle kunna få folk att stanna till och fundera en smula.


Jag tänker: Ordspråk skrivet på marken på min ickeplats. Kanske ska jag använda mig av ljus i marken. Då kan man kliva runt på ordspråket, kanske utan att först upptäcka budskapet. Men efter en stund om man tillbringar en tid där kommer man se ord och meningar som betyder något. Dessutom skulle ljuset lysa upp den mörka platsen nattetid.

Michael Jackson Billie Jean
Lägg märke till de lysande plattorna..


Kanske kan marken bestå av lampor som tänder sig när man går på dem. Då kan man skapa sitt eget budskap eller konstverk, också kan ljuset dröja kvar en stund efter att man gått där och den som kommer lite senare kan ta del av vad en annan människa skapat...


...alternativt finns mina förberedda budskap där och när man går över platsen tänds lamporna som gör budskapet synligt... Men, att låta människor skapa egna budskap känns mer motiverat. Motsats till utanförskap måste väl ändå vara att bjuda in. Jag vill bjuda in människor till att agera.

Vad vill jag med detta? Skapa en välkomnande plats, delvis. Mest vill jag skapa eftertanke och möjlighet för folk i närheten att själva agera. Jag vill bjuda in människor att ta plats, uttrycka sig. Kanske kan platsen bli ett "speakers corner" utan att någon egentligen behöver tala, bara promenera över ytan och skapa sitt eget budskap.


För att motverka en känsla av vi och dom - varför inte samarbeta och skriva post-it lappar i jätteformat till varandra

Hellre gröt tillsammans än fläskfilé ensam!



1 kommentar:

Åsa Vildblomma sa...

Strålande!!!!!!