söndag 29 november 2009

att välja utanförskap del 2



"
Man såg tydligt varför han hamnat där, han var en svag kille som varit dålig i skolan och börjat med droger och sånt.
Det var typiskt att han blivit upplockad i en sånh
är organisation. Bandidos och andra gäng jagar killar som inte har nånting. Alla har spottat på dem sen de var små, och sen kommer de kriminella ledarna och säger att dom är jättebra. Det är inte konstigt att de väljer det livet."

Intervju med Massoud Garokei ur boken Svensk Maffia.




Jag har omformulerat min frågeställning, den lyder:


Vad kan jag som pedagog göra för att motverka att elever väljer en kriminell livsstil?

För att kunna svara på frågan vad jag som pedagog kan göra, vill jag också ta reda på vad som redan görs. Jag har därför försökt få tag på rektorer och andra på bl.a Bergsjöskolan och Sandeklevsskolan i Bergsjön. Dessa personer är inte helt lätta att nå men en person som jag fick kontakt med betonade vikten av "ämnet" livskunskap där man har utrymme att behandla frågor som rör konfliktlösning, identitet och utanförskap mm.

Andra som jobbar med samma problematik är Lugna Gatan, vilka jag sett i korridorerna på de skolor där jag prakticerat.



"Lugna Gatans skolvärdar har som uppgift att tillsammans med övrig skolpersonal engagera elever att verka för ett tryggt socialt klimat, elevstöd och konfliktlösning på skolor genom att knyta kontakter och skapa relationer med ungdomarna inom skolorna."

Text från fryshusets hemsida





Jag var på pjäsen Gangs of Gothenburg i veckan. Den var fantastiskt bra. Manusförfattarna och skådespelarna sätter fingret på utanförskap. På att vilja vara älskad. På konflikter i skolan och på att vara livrädd men ändå gola.

Den klassiska musiken som spelades under pjäsens gång har inspirerat mig. Jag är fortfarande inne på att gestalta med ljud. Jag har laddat ner gratisprogrammet Audicity och försöker förstå hur den fungerar. Jag har experimenterat med att spela in min röst och andra mer eller mindre störande ljud. Jag har i mitt huvud en bild av skolan vs gängen. Det är en pågående dragkamp. En battle av ljud.
I gestalningen handlar det alltså om två sidor. Men jag vill också betona att det i skolan är viktigt att mötas för att motverka känslan av vi och dom.

Har inspirerats av olika ljudkonstnärer och andra människor som skapar ljud. Lyssna och njut.

Johannes Bergmark

http://www.youtube.com/watch?v=k2Vo2ez1Fmk


http://www.youtube.com/watch?v=fBxPYhOnKv0





måndag 23 november 2009

Jag blir så glad!

Ungdomens hus i Bagarmossen i Stockholm är relativt nyöppnat och jobbar för att motarbeta utanförskapet. Flera av de ungdomar som tidigare hängde i centrum och rånade folk kommer nu istället till Ungdomens Hus där de kan känna gemenskap utanför kriminalitet.

Jaaa !!

lördag 21 november 2009

att välja utanförskap del 1



Utanförskap var temat i senaste projektet. Ämnet berör mig och får mig att starkt vilja jobba mot detta i skolan.

För att rota runt i olika sorters utanförskap har jag sett dokumentärer om kriget i Afganistan, om andra världskriget och om murens fall, men så bestämde jag mig för att inrikta mig på organiserad brottslighet och kriminella organisationer.

Temat utanförskap fortsätter alltså med mig in i detta nya projekt och jag väljer att inrikta mig på kriminella gäng som lockar unga, vilsna själar till sig.


Det valda utanförskapet, kan man kanske kalla det. Det handlar om människor som en längre tid känt sig missanpassade i samhället och väljer den kriminella banan i jakten på tillhörighet och identitet.


Min frågeställning:

Vad görs i skolan för att jobba mot att elever söker sig till en sådan destruktiv livsstil?

Jag vill alltså undersöka vad som görs i skolorna (några utvalda skolor i Göteborg). Men, jag vill också lära mig mer om hur kriminella organisationer fungerar och arbetar när det gäller att rekrytera unga.


Mitt arbete började i att jag nu läser "Svensk Maffia". Boken ger mig inspiration och tankar om hur jag ska fortsätta.

Idag 21/11 kan man i DN på nätet läsa:

"Polisen på väg sätta stopp för kriminella Black Cobra"

http://www.dn.se/sthlm/polisen-pa-vag-satta-stopp-for-kriminella-black-cobra-1.998812




Medlemmarna i Back Cobra är runt 20 år gamla men det finns också en undergrupp för yngre personer som kallas Black Scorpions. Dessa blir intressanta för mig i kopplingen till skolan.

"De flesta av dem är kända kriminella. Polisens bild är dock att det inte handlar om de ”vassaste knivarna”.
– När vi bortser från det mycket allvarliga våld de här personerna utövar brukar vi skämta och säga att de ägnar sig åt ”oorganiserad brottslighet”. Det är uppenbart att de har svårt att få till någon form av ordnad struktur. Vi talar ju om personer som har missbruksproblem, som dopar sig, som i vissa fall har psykiska problem, säger Stefan Edin, gruppchef på länskriminalens Novagrupp, en särskild satsning mot nyrekrytering av unga personer till den organiserade brottsligheten." citat ur artikeln i DN.

Jag Googlar Novagruppen och får snabbt upp länkar till musikgruppen Kartellen. Det visar sig att dessa starkt kritiserat Novagruppen
. Gruppen Kartellen skapar musik. Men vad mer? I mina öron inbjuder musiken unga att delta i kriminalitet och vilja ställa sig utanför samhället och dess lagar.

Lyssna och läs mer på: http://www.myspace.com/kartellen

Hittade också en reportageserie på sr.se.
Lyssna här.

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=2750241

Hur gestaltningen för projektet ska utformas vet jag inte ännu. Något jag är nyfiken på och som jag tidigare inte jobbat med är att gestalta med ljud.

onsdag 4 november 2009

c´est fini !

Så var projektet icke-plats redovisat.

Jag är mycket nöjd med hur jag knöt ihop säcken och hur filmen blev tillslut. Som konstfilm, för att skapa en känsla höll den bra i redovisningen. Däremot tar jag med mig av den kritik jag fick där man tyckte att jag kunde presenterat bakgrund och utförande av mitt projekt mer sakligt, mer faktabaserat. Jag hållet t.ex med om att jag kunde visat platsen på en karta för att få publiken att förstå exakt var den ligger. Jag kunde också i filmen fått med min idé om att jag vill utföra projektet i olika delar av stan. Nästa gång tänker jag ha ett ännu tydligare mottagarperspektiv.

Alltid finns det saker att förbättra och jag känner att jag vill fortsätta med film. Jag har ju bara börjat för sjutton!
Kanske kommer jag arbeta vidare på detta nu när nästa projekt snart presenteras...


Den didaktiska biten har kanske hamnat något i skymundan den senaste tiden.

I alla fall här på bloggen.

I mitt huvud finns mycket tankar om hur man knyter detta till elever i ett klassrum. Först och främst; genom att själv jobba med det offentliga rummet kommer jag i framtiden kunna handleda elever genom liknande uppgifter. Att ta sig an en plats och i fantasin omarbeta den har varit mycket utvecklande och skulle också vara det för yngre elever. En viktig aspekt i projektet är att man INTE ska utföra idén i verkligheten, vilket ger utrymme för att sväva ut och inte behöva begränsa sig.
För utveckling av fantasin och och att våga ta risker betyder det mycket!

Temat i mitt projekt, utanförskap och kommunikation, är ett viktigt ämne vilket många konstnärer tidigare arbetat kring och som jag kan tänka mig använda i sokratiska samtal i klassrummet.

En tanke jag får av att arbeta i det offentliga rummet är känslan av att vara en viktig del av vårt samhälle. Denhär känslan infinner sig när man gör en plats till sin och riktigt går på djupet. Därför skulle uppgiften passa även yngre elever i sin strävan efter identitet och tillhörighet. Jag menar, att få arbeta med sin närmiljö på det här sättet tror jag skapar en stark känsla av att vara ett med platsen, staden, landet...



Angående bloggen. Jag längtar efter lärarrespons på det man skriver. Kanske ett mitterminssnack nu mellan första och andra gestaltningsprojektet?!